Interneta krāpnieki arvien biežāk izmanto populāras lietotnes – Spotify, Adobe

FEB
2024

Aizvadītajā gadā “LMT Interneta sargs” novērsis rekordlielu kiberapdraudējumu apjomu klientiem – 41,9 miljonus. Novērots, ka krāpnieki kļuvuši arvien viltīgāki un savās shēmās bieži izmanto ne vien cilvēku neuzmanību, bet arī uzticību mīlētiem un pazīstamiem zīmoliem. Piemēram, krāpnieki savās shēmās pērn aktīvi izmantojuši “Spotify”, “Adobe”, “Euronews” un citu zināmu zīmolu lietotnes ar nolūku iegūt iedzīvotāju datus.

Lielāko daļu no 2023. gadā novērstajiem draudiem veido ļaunatūra, taču joprojām izplatīta ir arī pikšķerēšana jeb krāpniecības veids, kā tiek iegūti personas dati. Pērn krāpnieki arvien biežāk izmantojuši cilvēku uzticību populārām lietotnēm. Piemēram, populārā digitālās mūzikas lietotne “Spotify” krāpniecības shēmās tika izmantota dažādos veidos: upurim īsziņā, e-pastā vai čatā tika nosūtīts links uz “Spotify” pieejamu dziesmu, aicinot to noklausīties. Noklikšķinot uz saites, lietotājs nonāca lapā, kas izskatījās identiska “Spotify”, un upuris, it kā reģistrējoties savā kontā, neapzināti sniedza datus un informāciju par savu e-pastu, paroli, pieeju “Facebook” profilam. Iegūtos datus krāpnieki vēlāk var izmantot citām noziedzīgām darbībām.

Novērots, ka pērn ievērojami pieauga uzbrukumi arī no C&C (Command-and-Control) centriem ar mērķi iekļaut ierīces botu tīklā un pēc tam izmantot citiem krāpnieciskiem nolūkiem. Oktobrī tika novērsts rekordliels šādu uzbrukumu apjoms – 2,1 miljons, savukārt gada nogalē šādu uzbrukumu apjoms mēnesī sasniedza aptuveni pusmiljonu.

“Visticamāk, ka 2024. gadā apdraudējumu intensitāte saglabāsies augsta. Arī krāpnieki aktīvi seko līdzi tehnoloģiju attīstībai un izmanto arvien modernākas metodes, tostarp mākslīgā intelekta risinājumus, lai iegūtu mūsu datus vai pakļautu ierīces. Primāri krāpnieki izmanto mūsu cilvēciskās vājības un neuzmanību, tāpēc pastāvīga vērība apvienojumā ar jaunāko kiberaizsardzības līdzekļu pielietojumu ir labākā metode sevis pasargāšanai tiešsaistē,” atzīmē LMT Kiberdrošības daļas vadītājs Mārtiņš Kaļķis.

LMT Interneta sargs aizsargā ierīces no dažādiem vīrusiem, krāpnieciskām vietnēm un nevēlama satura lietotnēs, pārlūkos un saziņas rīkos. Tas darbojas tīkla līmenī, tāpēc lietotājam nav jāveic nekādas darbības – nav jālejupielādē kāda speciāla programma un nav jāmaina telefona (rūtera) uzstādījumi.

* Sūti komandu, ja vēlies abonēt pakalpojumu par norādīto maksu jau tagad. Informācija par patērētāju atteikuma tiesībām. Vienreizēja pirkuma gadījumā pakalpojuma izpilde notiek uzreiz, nepiemērojot atteikuma tiesības.
Aizvērt

Lūdzu, atjaunini pārlūkprogrammu uz FireFox, Chrome, Safari vai Internet Explorer 9. Paldies!